tag:blogger.com,1999:blog-7145732955784720221.post1085065458926009364..comments2023-08-29T02:58:59.457-07:00Comments on ticounderconstruction: ośmiornica najprościejTicohttp://www.blogger.com/profile/06163887980243219717noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-7145732955784720221.post-19264096653090222162015-09-25T12:58:39.020-07:002015-09-25T12:58:39.020-07:00Często w Biedronce jest mrożona. PS. Lepiej kupowa...Często w Biedronce jest mrożona. PS. Lepiej kupować jedną dużą, niż kilka baby, bo ponoć smaczniejsza.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7145732955784720221.post-86851228342072089522015-07-18T03:10:38.733-07:002015-07-18T03:10:38.733-07:00z morza :)z morza :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7145732955784720221.post-16044489939166526052014-10-30T06:10:46.528-07:002014-10-30T06:10:46.528-07:00Od razu potwór...skoro to brzydal tylko."Goto...Od razu potwór...skoro to brzydal tylko."Gotować do miękkości" to dość szerokie pojęcie.Bo tak samo łatwo można ją przegotować.Od czasu włożenia w całości średniej ośmiornicy do dużej ilości gorącej wody to czas 45 minut gotowania na średnim ogniu.Kółka na mackach powinny być wciąż ładnie wyraźne i jędrne.Sorry,ale u ciebie jakby już nieco rozgotowane.Pewnie moja uwaga dyskwalifikuje mnie do dodania.Nie mniej pozdrawiam.Samira.nlhttps://www.blogger.com/profile/15059592330968474017noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7145732955784720221.post-62578204477244407682013-12-20T08:44:00.995-08:002013-12-20T08:44:00.995-08:00Ja potwora kupuję mrożonego, po rozmrożeniu oczysz...Ja potwora kupuję mrożonego, po rozmrożeniu oczyszczam, usuwam "dziób" i gotuję . Gotuję na malutkim płomyczku bez wody bo sam głowonóg zawiera sporo wody, do garczka wrzucam liść laurowy i ziele angielskie, przykrywam pokrywką i od czasu do czasu sprawdzam czy już się ugotował. Po ugotowaniu studzę wystawiając np. na balkon tak jak w zimie. Dzień wcześniej przygotowuję marynatę ze świeżych listków oregano , ząbka czosnku wyciśniętego w prasce, soku z jednej cytryny i około szklanki oliwki z oliwek. Marynatę można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Ostudzonego potwora kroję na kawałki ale nie oczyszczam z powstałej galaretki, wrzucam do miski i zalewam marynatką z oregano. Podaję dopiero na drugi dzień bo ośmiorniczka przesiąka zapachem oregano i czosnkiem i moim zdaniem jest lepsza. Wiele tego nie wychodzi bo potwór się nieco kurczy, ale smakuje wyśmienicie! Polecam i życzę smacznego! Wesołych świąt!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7145732955784720221.post-88204634225262768462013-02-04T12:43:10.593-08:002013-02-04T12:43:10.593-08:00Mniam,mniam...chętnie bym spróbowała:)Mniam,mniam...chętnie bym spróbowała:)Mariola Łyczakhttps://www.blogger.com/profile/15725046040860889375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7145732955784720221.post-68391069839713003182013-02-04T12:36:49.205-08:002013-02-04T12:36:49.205-08:00kupiłam w supersamie na osiedlu - puławska przy m...kupiłam w supersamie na osiedlu - puławska przy metrze wilanowska. Ticohttps://www.blogger.com/profile/06163887980243219717noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7145732955784720221.post-41628295490493076152013-02-04T12:18:25.825-08:002013-02-04T12:18:25.825-08:00a skad takiego cudnego potwora wziąć?a skad takiego cudnego potwora wziąć?Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.com